Sünnet-Yenidoğan Sünneti

 

Sünnet dünyada erkek çocuklarında yapılan en yaygın cerrahi uygulamadır. Çok eski zamanlardan beri yapılan bu işlemin en sık sebebi dini inançlara dayalıdır. Hristiyanlıkta kutsal kitapta tanrı ile israil topluluğu arasında bir antlaşma olarak tanımlanırken, müslümanlıkta ise zorunlu olmamakla birlikte önerilmektedir. İnanış ve kültürel farklılıklara bağlı olarak dünyanın farklı kesimlerinde rutin sünnet uygulamaları sıklığı değişkendir. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya aborjinleri ve Ortadoğunun bir kısmında yaygın olarak yapılırken Avrupa, Asya ve güney Amerikada nadiren yapılır. Dini gerekçelerle yapılan sünnette Yahudilerde 8. günde sünnet eğitimi almış bir din görevlisi tarafından yapılır. Müslümanlarda ise farklı yaş gruplarında yapılır.

Yenidoğan döneminde sünnet derisinde yapışıklıklar olur fakat bu yapışıklıklar olup Fizyolojik fimozis olarak adlandırılır. Ancak geriye doğru itilemiyorsa ve idrar çıkışına izin vermiyorsa sünnet ile bu sorun düzeltilmelidir. Bunun yanında sünnet derisinin geri çekildikten sonra tekrar eski yerine dönmemesi durumu parafimozis olarak adlandırılır. Acil sünnet yapılması gereken bir durumdur. Müdahale edilmemesi durumunda sünnet derisinin ödemlenmesi ve bunun sonucu olarak penis başı bir halka gibi sararak dolaşımının bozulmasına sebep olur. Tekrarlayan enfeksiyonlarda bir başka sünnet yapma nedenidir.

Yenidoğan sünneti; özellikli bir durum olup 3 önemli avantajı vardır. Birincisi idrar yolu enfeksiyonlarından, ileriki yaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve penis ve prostat kanseri gibi hastalıklardan korunma sağlar. Yenidoğan sünnetinin gerekliliği tartışmalı olsada rutin olarak sünnet yapılan bölgelerde yenidoğan döneminde olası idrar yolu enfeksiyonudan korunma sağlar. Sünnet derisi idrar yolu enfeksiyonu yapan bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar. Eş zamanlı bu çocukların %10’unda böbrekte etkilenme olur. Sünnet ile bunun önlenmesi sağlanır.

Sünnet işlemi sırasında sünnet derisi ve iç deri (mukoza) yeteri kadar çıkarıldıktan sonra dikiş materyalleri ile mukoza ve cilt onarılır. Pansuman yapılır. Sünnet sonrası en az sorun yaşanan teknik cerrahın alışık olduğu ve sürekli yaptığı yöntemdir. İşlem sonrası kanama, enfeksiyon olabilir. Sünnet sonrası takip çok önemlidir. Bu nedenle işinde uzman çocuk cerrahları ve ürologları tarafından yapılmalıdır. Çocukların sünnet öncesi hazırlığı, sünnet sırasındaki uygulamalar ve sünnet sonrası takipte gelişebilecek durumlar açısından özel yaklaşım gerekmektedir.

 

sunnet-hakkinda-merak-edilenler
Sünnet Hakkında Merak Edilenler

Sünnet; tıbbi ve kültürel bağlamda hem geleneksel hem de modern bir anlam taşıyan, dü…

Devamını Oku

Doktorunuzdan Randevu Talep Edin