Kız ve erkek çocuklarda görülme sıklığı farklıdır. Erkeklerde hayat boyu kasık fıtığı görülme sıklığı %5 iken, kızlarda 5 kat daha az görülür. Yaşamın ilk 1 yılında daha sıktır. Daha sonra yaşla birlikte azalır. Bebeklik döneminde kız ve erkeklerde boğulma (inkarserasyon) dediğimiz barsak, yumurtalık ve karın zarı gibi karın içindeki organların kese içinde sıkışarak organ kaybı ya da zarar görme riski eşittir. Aile hikayesi olanlarda kasık fıtığı olması %10-25 oranın görülme sıklığını arttırır.
Anne karnında gelişim sırasında erkeklerde testisin kızlarda ise yumurtalıkları asan bağların kasık kanalına göçü sırasında karın iç zarı uzantılarının açık kalması sonucu kasık fıtığı (indirekt inguinal herni) ve hidrosel gelişir.
Erken doğum, kistik fibrozis, kronik akciğer hastalıkları gibi bazı hastalıkların varlığında kasık fıtığı oluşumunda risk faktörüdür.
Ağlama ya da öksürük gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda kasık bölgesinde şişlik ile bulgu veren hastaların muayenesinde kasıkta girip çıkan şişlik olması tanı koydurucudur. Ailenin kasıkta kaybolan şişlik görmesi tanı koymak için yeterli olsada şüpheli durumlarda ultrasonografi ve laparoskopik değerlendirme tanıyı kesinleştirmede yardımcı yöntemdir. Ailenin şişlik çıktığı sırada çektiği fotoğrafta hekimin tanı koymasında destekleyici bulgudur.
Tedavisi cerrahidir. Ailelerin en çok sorduğu sorulardan biri ilaçla tedavisinin olup olmadığıdır. Kasık fıtığının tek tedavisi çocuklarda uygun şartlarda olabildiğince kısa sürede cerrahi yöntemle (açık ya da kapalı-laparoskopik) onarımdır. Tecrübeli ellerde açık ve kapalı yöntemle onarımın birbirine üstünlüğü yoktur. Ancak karşı tarafta değerlendirilmesi, ameliyat sonrası hızlı iyileşme, yara yeri enfeksiyonunun daha az görülmesi ve kozmetik olarak daha iyi sonuçlarının olması gibi avantajları ile laparoskopik onarım giderek tercih edilmektedir.
Tedavi edilmezse fıtık kesesi yoluyla karın içinden daha dar bir alan olan kasık kanalına doğru yer değiştiren organların (barsak, yumurtalık, karın zarı) sıkışarak bu organların kaybına ya da hayati riske sebep olabilecek durumlara yol açabilir. Bu durum acil cerrahi müdahale gerektirir. Bu nedenle kasık fıtığı cerrahisi uygun şartlarda hemen yapılması gereken cerrahi bir hastalıktır.
Kasık kanalı hastalıklarından bir diğeri olan hidrosel de kasık fıtığından farklı olarak daha ince bir kanalla karın içinden sadece sıvının geçmesine izin verecek kadar bir açıklıktan kasık kanalına ya da daha aşağıda testislerin etrafında şişlik oluşmasıdır. Bebeklik döneminde ortaya çıkan hidroselin 2-3 yaşına kadar gözlemlendikten sonra gerilemiyorsa tedavisi cerrahidir. Yaş fark etmeksizin kasık kanalında görülen kord hidroseli kendi kendine gerilemeyeceği için beklemeden cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Çocuklarda inguinal herni, kasık fıtığı olarak bilinen bir durumdur ve karın içindeki…
Devamını OkuKasık fıtığı, çocuklarda sıkça karşılaşılan bir cerrahi problemdir. Karın içindeki or…
Devamını Oku